Viktig information om Sydafrika

På den här sidan finner ni nyttig information om Sydafrika och en del tips på hur vissa saker fungerar rent generellt.

Huvudstad: Pretoria (administrativ), Kapstaden (legislativ) och Bloemfontein (juridisk)

Statsskick: Republik

President: Jacob Zuma

Storlek: 1 219 912 km² (nästan 3 gånger så stort som Sverige)

Kuststräcka: 2 798 km

Folkmängd: 50 miljoner

Valuta: Rand, R1 = 100 cent

Officiella språk: Sydafrika har elva officiella språk: afrikaans, engelska, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, siSwati, Tshivenda och Xitsonga

Provinser: Sydafrika är indelat i nio provinser: Eastern Cape, Free State, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo, Mpumalanga, Northern Cape, North West, Western Cape

Tidsskillnad: +1 timme vintertid- Ingen tidsskillnad under svenska sommaren. 

Sydafrika

  Bra att veta innan resan till Sydafrika:

Pass och Visum:

Passet måste vara giltigt i minst 30 dagar efter hemkomst och ha minst fyra tomma sidor för stämplar.

Vid ankomst till Sydafrika får man som besökare från de skandinaviska länderna, automatiskt ett turistvisum som gäller i tre månader.

Reser man med barn under 18 år MÅSTE man kunna visa upp ett personbevis på engelska. Detta skaffar man hos skatteverket och mer information hittar ni HÄR.

Vaccinationer:

Det finns inga tvång på vaccinationer som du som turist måste ha tagit för att komma in i Sydafrika. Om du enbart tänkt besöka de vanligaste turistorterna rekommenderas du dock att se över din polio, stelkramps och difterivaccinationer. Många väljer också att vaccinera sig mot Hepatit A & B.

Ska du åka till Krugerparken el andra riskområden för malaria, rekommenderas du i vissa fall att ta malaria profylax.

Kontakta din vaccinationsmottagning för mer information.

Kranvatten:

Vatten och avloppssystemen i Sydafrika är mycket väl utbyggda så att dricka vattnet direkt ur kranen är oftast inga problem, däremot uppmuntras man att köpa vatten på flaska nu eftersom stora delar av landet har strikta vattenrestriktioner och vattenbrist.

På vissa safarilodger ska man inte dricka kranvattnet men då får man information om detta.

Klimat:

Eftersom Sydafrika är ett oerhört stort land, skiftar klimatet en hel del mellan olika områden.

I söder runt Kapstaden och resten av kapprovinsen har man ett Medelhavsklimat med torra, varma somrar och våta, milda vintrar medan exempelvis Kwa-Zulu Natal i de östra delarna av landet har ett sub- tropiskt klimat med mycket sol året om och lite högre luftfuktighet.

I Johannesburg med omgivning hittar man ett klimat med ganska behagliga temperaturer året runt men under vintern kan man erfara ett par frostnätter.

Man ska också komma ihåg att årstiderna är tvärtom mot i Sverige så de varmaste månaderna är generellt Dec-Mars. Trots att det oftast är mycket varmt under sommarmånaderna, kan det vara bra att ha med sig en tjockare tröja el jacka om ni ska ut på tidig morgonsafari t ex. 

Telefon:

Svenska mobiltelefoner och SIM kort fungerar nästan överallt men i vissa områden på landsbygden kan det vara lite sämre täckning. Det går också att enkelt köpa ett sydafrikanskt kontantkort på plats (SIM kort kostar ca ZAR 100.00) . Se till att ni har passet med för att registrera ert nya mobilnummer. Denna registrering kallas för RICA.

För att ringa hem till Sverige från Sydafrika slår man 00 följt av landsnumret, för Sverige 46, och riktnumret utan nollan. För att ringa till Sydafrika slår du 00 följt av landsnummer 27 och sedan numret utan riktnumrets första nolla. Tänk på att du i Sydafrika alltid måste slå riktnumret, även om du befinner dig inom samma område. I Sydafrika är det dessutom olagligt att prata i mobilen medan man kör bil, så tänk på detta!

Elektricitet:

I Sydafrika används 220V, 50Hz precis som i Sverige men däremot ser deras uttag lite annorlunda ut så en adapter behövs. Finns att köpa på plats i de flesta större varuhus och affärer. Vi rekommenderar att man köper en adapter på plats i Sydafrika eftersom sk “world adapters” som säljs i Sverige, inte alltid fungerar.

Att köra bil:

Absolut bästa sättet att ta sig runt i Sydafrika är att hyra en bil och köra på egen hand och Sydafrikanska vägnätet är av världsklass.

Som i de flesta länder, finns det tyvärr en del kriminalitet även i Sydafrika och för att minska risken att råka ut för något finns det en del saker du bör tänka på. Ha alltid dörrarna låsta medan du kör och låt ingenting av värde ligga synligt i bilen – lägg det under sätet, i handskfacket eller lås in det i bagageutrymmet.

När det är dags att tanka så kör du helt enkelt fram till en bensinpump och sedan hjälper personalen till att fylla på bensin, gör rent rutorna och kollar olja och vatten. Du behöver aldrig gå ur bilen.

Det brukar gå bra att betala med kort på flesta ställen och de kommer med kortmaskinen till er bil. Ge gärna personalen kontanter R3-5 i dricks för deras service. Mycket uppskattat. Bensinen kostar ca 9kr/liter (juni 2017).

För hyrbil, rekommenderar vi att man bokar via vår egna länk hos Avis. Bokar man via den länken, har man alltid 0kr i självrisk. 

För att hyra bil räcker det med svenskt körkort, pass och kreditkort hos de flesta hyrbilsbolag, men dubbelkolla med bolaget ni hyr bilen hos, då vissa lokala bolag även kräver internationellt körkort. 

Dricks:

I Sydafrika är det brukligt att ge dricks till servicepersonal som servitörer, taxichaufförer, safariguider m fl och man brukar räkna med ca 10-15% av notan i restauranger, 10% när man åker taxi, några rand när de tankar er bil och ca R5 per väska om man får bärhjälp på hotellet.

Är man på en Safarilodge brukar vi rekommendera att man ger ca R200 per person och dag i dricks till safaripersonalen.