Stora Sommarlovs-resan

Vandringar, Sol & Bad + Kruger

Vill man resa till Sydafrika under den svenska sommaren (som ju infaller med Sydafrikas vinter), rekommenderar vi att man besöker de östra delarna av landet. Provinsen KwaZulu Natal och Krugerparken med omgivning.

Här är vintrarna milda och det regnar inte lika mycket som i t.ex. Kapstaden. Tidiga morgnar och under kvällstid kan det bli kyligt men under dagtid har man ofta temperaturer som påminner om den svenska sommaren el varmare.

För många svenskar är det lättast att planera sin semester under sommarmånaderna när barnen är lediga så varför inte ta med hela familjen på en sommarlovs-resa till Sydafrika? Vår Stora Sommarlovs-resa är planerad med en barnfamilj i åtanke, men kan naturligtvis även göras om man reser som ett par.

På den här rundresan vandrar i Drakensbergen, har några avkopplande dagar vid stranden och Durban med omgivning. Spenderar tid i St Lucia som är känt för sitt stora antal flodhästar och rika djurliv. Sedan fortsätter man resan norrut via kungadömet Swaziland, till Krugerparken med omgivning.

Den här resan är fullspäckad med härliga naturupplevelser, kultur, närheten till havet, och inte minst: spännande safari-upplevelser!


Man väljer själv vilka datum man vill/kan resa och denna rundresa är 3 veckor lång så tanken är att man ska kunna resa ifrån Sverige på exempelvis en lördag, och vara tillbaka i Sverige på en lördag tre veckor senare. Resrutten går att göra i omvänd ordning om man föredrar det.

Resan börjar och avslutas i Johannesburg. Flyget bokar man själv och sedan kan vi hjälpa till med resten.

Denna resa går att göra året om.


Dag för dag program:

DAG 1– Avresa från Sverige. Flyg bokar man själv.

JOHANNESBURG

DAG 2–  Ni landar i Johannesburg där ni tar igen er efter den långa resan på ett B&B som ligger i närheten av flygplatsen. Landar ni på förmiddagen hinner ni även utforska Johannesburg denna dag.

Sunrock erbjuder alla sina gäster gratis transfer till och från flygplatsen.

AC: Nej

Pool: Ja

Wifi: Ja

Restaurang: Ja

Parkeringsmöjligheter: Ja

Boende: Sunrock B&B*** 

Måltider som ingår: Frukost


DRAKENSBERGEN- VANDRING

DAG 3 & 4 -Idag får ni en transfer tillbaka ut till flygplatsen där ni plockar upp en hyrbil och påbörjar resan söderut mot de magnifika Drakensbergen. Hyrbil bokar ni själva och vi har en egen bokningsportal hos AVIS som många av våra tidigare kunder använt. Bokar man sin hyrbil via denna länk så får man automatiskt 0kr i självrisk.

För en familj med 2 barn, rekommenderar vi en Grupp O (Toyota Avanza el liknande). Denna bilgrupp brukar kosta ca 450-500kr per dag.

Reser man som ett par, räcker en Grupp C el liknande och dessa brukar kosta ca 300kr/dag.

Resan till erat nästa boende tar ca 3.5 timme och lagom till en sen lunch checkar ni in på fantastiska Montusi Mountain Lodge****.

AC: Nej

Pool: Ja

Wifi: Ja

Restaurang: Middag inkluderat

Parkeringsmöjligheter: Ja

Här spenderar ni 2 nätter och under dessa dagar har ni möjlighet att göra guidade vandringar el vandra på egen hand på någon av de utmärkta lederna.

I erat paket ingår dessutom en god middag på kvällen.

Måltider som ingår: Frukost & Middag


UMDLOTI- SOL & BAD

DAG 5-7: Resan fortsätter till kusten och lilla strandorten Umdloti som ligger några mil utanför Durban. Här bor ni på Fairlight Beach Hotel ***+och har 3 underbara dagar för avkoppling vid stranden.

Fairlight Beach Hotel***+

AC: Ja

Pool: Ja

Wifi: Ja

Restaurang: Nej

Parkering: På gatan

Under dessa dagar kan ni sola & bada och varför inte utforska Durban med omgivning. Ett besök på vattenparken: uShaka Marine World brukar uppskattas av barnen och vill man kolla utbudet av kläder och shopping, ligger ett av landets största shopping center i närheten.

Måltider som ingår: Frukost


ST LUCIA: DJUR & NATUR

Flodhästar är en vanlig syn i St Lucia

DAG 8-10- Resan fortsätter ca 3 timmar norrut till St Lucia som är ett litet samhälle omgivet av iSimangaliso Wetland Park, ett stort skyddat naturområde med otroligt rikt djurliv. Här finns ett stort antal fågelarter för den fågelintresserade, och i “lagunen” kan man åka på en båttur för att se flodhästar och krokodiler. Under juli-sep finns även möjlighet att åka ut till havs på valsafari.

Ni spenderar 3 nätter på Lidiko Lodge****, ett boende som vi använt i snart 10 år nu.

AC: Ja

Pool: Ja

Wifi: Ja

Restaurang: Nej

Parkeringsmöjligheter: On site parking

Detta guesthouse ligger väldigt centralt med restauranger m.m på kort gångavstånd. Rummen är trevligt inredda och personlen är mycket hjälpsamma.

Måltider som ingår: Frukost.


MKUZE- HLUHLUWE GAME RESERVE

DAG 11 & 12- Från St Lucia kör ni vidare genom ett av Sydafrikas äldsta viltreservat: Hluhluwe Game Reserve. I den här parken finns Big 5 och det är framförallt deras program för att bevara noshörningar, som gjort parken känd.

Här kan man köra omkring på egen hand och spana efter djur medan man tar sig norrut i det kuperade och väldigt vackra landskapet. Stanna till på Hilltop Camp för lunch med en hänförande utsikt.

Mysiga Ghost Mountain Inn

Ni kör så småningom ut i den norra delen av Hluhluwe Game Reserve för att sen eftermiddag check in på ett av Minnas personliga favorithotell: Ghost Mountain Inn***+.

AC: Ja

Pool: Ja

Wifi: Ja

Restaurang: Ja

Parkering: Ja

Här bor ni i 2 nätter och nästa dag kanske ni väljer att ha en slappar-dag vid poolen, eller varför inte boka in er för en SPA behandling.

Hotellet erbjuder även ett flertal olika dagsutflykter i området. Man kan besöka en traditionell Zuluby, göra safari till fots el åka på båttur el paddla kayak.

Måltider som ingår: Frukost


SWAZILAND

DAG 13- Ni lämnar Sydafrika för en stund och kör in i det lilla kungadömet Swaziland där ni bryter av resan med en natt på Mantenga Lodge.***

Måltider som ingår: Frukost


WHITE RIVER

DAG 14 & 15: Resan går tillbaka in i Sydafrika igen med sikte mot White River och Seringa Lodge***+ där ni spenderar 2 nätter.

Hemtrevliga Seringa Lodge

Detta B&B drivs av svenska Cecilia och hennes sydafrikanske man Roger, som dessutom är safariguide och erbjuder guidade turer i den statliga delen av Krugerparken.

Seringa Lodge ligger ca 30 minuters bilresa från närmaste ingången till Krugerparken och nästa dag kan ni köra in i Krugerparken på egen hand om ni vill.

Måltider som ingår: Frukost


KRUGER SAFARI

Kruger safari

DAG 16-19: Nu är det äntligen dags för safari. Ni kör några timmar norrut, till Timbavati Private Game Reserve som är ett privat viltreservat som angränsar till den statliga delen av Krugerparken. Här spenderar ni 3 spännande nätter på Bateleur Safari Camp***+.

AC: Nej

Pool: Ja

Wifi: Ja

Restaurang: Nej

Parkeringsmöjligheter: Ja

Parkavgift: R368 per person och natt

Bateleur main camp kruger

Detta är en eko-lodge där man bor i bekväma safaritält mitt ute i naturen. Tälten är fullt möblerade och utrustade med soldriven el och eget badrum. På området finns också en liten pool.

Under era dagar på Bateleur, kommer ni sammanlagt göra 6 stycken safaris i jeep, och om vädret tillåter, brukar även safari till fots erbjudas för den som vill.

När ni checkat in och installerat er i ert tält är det först dags för lite lättare lunch och sedan åker man ut i öppna safari jeepar på en 3 timmars eftermiddags safari.

Efter ca halva tiden, stannar man någonstans för att titta på solnedgången och er guide har med sig lite snacks och dryck för det som kallas för en “Sun downer”.

När ni återvänder till lägret efter safarin har det dukats upp för middag och ofta blir det en tidig kväll eftersom man ska upp i ottan nästa morgon.

Spännande safari i Krugerparken

Ni blir väckta tidigt (ofta innan kl 05.00) och efter en kopp kaffe el te, sätter ni er i jeeparna för att hinna ut i bushen innan solen går upp. Det är nu på morgonen som de flesta djur är som mest aktiva och det är lättast att få syn på lejon, leoparder och andra kattdjur.

Även denna “Game Drive” tar ca 3 timmar och när ni återvänder till lägret, serveras en stor frukost. (Vill ni så brukar guiden även erbjuda lite safari till fots innan frukosten).

Efter frukost har ni några timmar för er själva och vissa passar på att ta en liten tupplur (ni gick trots allt upp i ottan) ett dopp i poolen, eller kanske bara läsa en bra bok med utsikt över bushen.

På eftermiddagen serveras lunch och sedan upprepas samma procedur från dagen innan med eftermiddags safari och middag.

Sammanlagt åker ni ut på 6 stycken sk “Game Drives” under era dagar på Bateleur Safari Camp.

På safari ingår alla måltider, viss dryck och 2 safaris per dag.


PANORAMA ROUTE

DAG 19 & 20: Efter er sista morgonsafari och frukost, är det dags att ta farväl av er safari lodge och påbörja resan tillbaka mot Johannesburg.

Blyde River Canyon

Idag kör ni via den berömda Panorama-rutten som går längs Blyde River Canyon. Är det fint väder så passerar man ett flertal fina utsiktsplatser som man kan stanna till vid. Panoramarutten avsluts vid den lilla byn Graskop där ni gör erat sista stopp på resan.

Här bor ni 2 nätter på Graskop Hotel***

AC: Nej

Pool: Ja

Wifi: Nej

Restaurang: 3-rätters middag kan förbokas.

Parkeringsmöjligheter: Ja

I det här området finns gott om aktiviteter att sysselsätta sig med. Vandringar, vattenfall, vacker natur m.m.


HEMRESA

Idag är det dags att ta farväl av Sydafrika och påbörja resan hem till Sverige igen. Från Graskop tar det dryga 4.5 timmar att köra till Johannesburg.

I denna resa ingår:

  • 1 natts boende på Sunrock B&B inkl frukost, Johannesburg
  • 2 nätters boende Montusi Lodge inkl middag och frukost, Drakensbergen
  • 3 nätters boende på Fairlight Beach Hotel inkl frukost, Umdloti
  • 3 nätters boende på Lidiko Lodge inkl frukost, St Lucia
  • 2 nätters boende på Ghost Mountain Inn inkl frukost, Mkuze
  • 1 natts boende på Mantenga Lodge inkl frukost, Swaziland
  • 2 nätters boende på Seringa Lodge inkl frukost, White River
  • 3 nätters boende på Bateleur Safari Camp inkl alla måltider, viss dryck och 2 safaris per dag.
  • Conservation levy- Parkavgift för Timbavati Game Reserve
  • 2 nätters boende på Graskop Hotel inkl frukost, Graskop.

PRIS: ZAR 83650.00 för hela familjen. (Ca 56900kr enligt feb-19 valutakurs.)

Priset är baserat på 2 vuxna och 2 barn under 12 år.

Pris om man är två vuxna som gör samma resa: ZAR 28340 per person.  (Ca 19300kr enligt feb-19 valutakurs.)


Detta är självklart bara ett förslag på hur en resa kan se ut. Vill man justera antalet dagar el byta ut något boende el få förslag på andra safarilodger el hotell så kan vi naturligtvis anpassa resan efter era önskemål.

Vill man korta ned resan el vill ha malariafri safari istället för Kruger, rekommenderar vi att man väljer Rhino River Lodge för safarin.