Res runt i Sydafrika på egen hand

STORA SYDAFRIKARESAN 

Om man vill hinna se och uppleva så mycket som möjligt under sin resa till Sydafrika, rekommenderar vi “Stora Sydafrika-resan” som täcker stora delar av de populäraste områdena i Sydafrika.

Anders och Johanna

Spännande safari, sol och bad, äventyrsaktiviteter och vackra omgivningar längs Garden Route.

God mat och vin i de vackra vindistrikten och självklart även några nätter i Kapstaden.

Denna resa börjar i Johannesburg och avslutas i Kapstaden.

Vi har baserat denna rutt på drygt 3 veckors semester el 21 nätter i landet. Man kan flyga ut från Sverige en fredag och komma hem på en söndag, 3 veckor senare. (Givetvis går det bra att resa andra dagar också). Ni bokar flyget själva och väljer på så sätt datumen som passar er bäst.

Vill man hellre flyga t/r till Kapstaden så kan man lägga om rutten så att man börjar med några nätter i Kapstaden och sedan flyger upp till Johannesburg och gör rundresan med avslut i vindistrikten med nära till flygplatsen för resa hem till Sverige.

 Absolut bästa tiden för denna resa är oktober och november månader med tanke på safarin och att det då även kan vara valsäsong.

Det är heller inte för varmt dessa månader utan ganska lagom temperaturer. Men hela säsongen okt-april fungerar bra.

För denna resa har vi valt mellanklass B&B med 3-4 stjärnig standard men vill man uppgradera boendet på något ställe, kan vi givetvis inkludera boenden med lite högre standard.


Stora Sydafrikaresan- Program:

Resrutten i norr

DAG 1: Ni landar i Johannesburg där ni plockar upp er hyrbil och kör direkt österut till Graskop. Denna sträcka tar lite drygt 4 timmar att köra så vår rekommendation är att man landar på förmiddagen i Johannesburg. Resan tar er först genom ett ganska platt landskap med utspridda boskapsfarmar, för att senare på eftermiddagen ändras drastiskt så att ni befinner er i ett område med flera berg och dalgångar och en hel del skog. 

Graskop är en sömnig liten by med ett fåtal restauranger m.m men det som gör det värt att stanna till här, är närheten till Blyde River Canyon och panorama-rutten. I det här området kryllar det av vandringsleder, vattenfall och underbara naturupplevelser.

Ni bor 1 natt på Graskop Hotel***.

Vill man uppgradera boendet så kan vi istället rekommendera Westlodge B&B.  

Vill man spendera lite extra tid i det här området, skulle man kunna byta ut en av dagarna i White River och bo 2 nätter i Graskop istället. 


 Spännande Safari i Kruger-området

DAG 2: Dags för Safari! 

Ni fortsätter norrut mot det privata viltreservatet Timbavati där ni checkar in på Umlani Bush Camp*** för en 3-nätters safari upplevelse. (Inträde till Timbavati kostar R170 för hyrbilen och bilavgiften betalas direkt på plats).

Se till att komma iväg direkt efter frukost om ni vill köra via Panoramarutten upp till safarin. 

Umlani är en sk “Bush camp” där man inte har något stängsel runt lägret, utan djuren kan vandra fritt genom området (Ett högre elefant stängsel finns för att hålla elefanterna borta eftersom de tidigare förstört vattenrör och orsakat en hel del skada i lägret).

För att förstärka känslan av att vara ute i vildmarken har hyddorna heller ingen elektricitet. Har man kameror som behövs laddas så kan detta göras i receptionen och i hyddorna finns lyktor som personalen tänder på kvällen.

Boendet är enkelt men bekvämt med egen toalett och utomhus dusch.

På området finns även en pool man kan svalka sig i och en stor altan man kan sitta vid och titta ut över vattenhålet dit många djur kommer för att släcka törsten. Detta lodge har fokus på djur och natur och är en fantastisk vildmarks upplevelse!

När ni checkat in och installerat er i er lilla “hydda” är det först dags för lite lättare lunch och sedan åker man ut i öppna safari jeepar på en 3 timmars eftermiddags safari.

Efter ca halva tiden, stannar man någonstans för att titta på solnedgången och er guide har med sig lite snacks och dryck för det som kallas för en “Sun downer”.

I ert safari paket har ni “all inclusive”så alla måltider och även dryck är inkl (lokala ölsorter, vin, läsk och vatten).

När ni återvänder till lägret efter safarin har det dukats upp för middag och eftersom detta är ett litet, personligt lodge, så sitter alla och äter tillsammans uppdelade på två större bord. Man träffar människor från hela världen och det är kul att utbyta erfarenheter och historier.

Umlani Boma

Efter middagen kanske man tar sig en sängfösare och sitter runt elden och lyssnar på den afrikanska natten en stund innan det är dags att krypa till kojs.

DAG 3-4: Ni blir väckta tidigt (ofta innan kl 05.00) och efter en kopp kaffe el te, sätter ni er i jeeparna för att hinna ut i bushen innan solen går upp. Det är nu på morgonen som de flesta djur är som mest aktiva och det är lättast att få syn på lejon, leoparder och andra kattdjur.

Umlani jeep

Även denna “Game Drive” tar ca 3 timmar och när ni återvänder till lägret, serveras en stor frukost. (Vill ni så brukar guiden även erbjuda lite safari till fots innan frukosten).

lejonungar

Efter frukost har ni några timmar för er själva och vissa passar på att ta en liten tupplur (ni gick trots allt upp i ottan) ett dopp i poolen, eller kanske bara läsa en bra bok med utsikt över bushen.

På eftermiddagen serveras lunch och sedan upprepas samma procedur från dagen innan med eftermiddags safari och middag.

Sammanlagt åker ni ut på 6 stycken sk “Game Drives” under era dagar på Umlani.

Tips! För den modiga finns dessutom en trädkoja en bit från lägret, vid en damm, som man kan övernatta i (först till kvarn gäller så nämn detta vid bokning om ni är intresserade). Detta “Treehouse” kan man även besöka under dagtid och det är mysigt att ha med sig lite dryck och snacks och sitta och spana efter djur. 

Umlani trädhus

White River

DAG 5: Efter en sista safari och frukost, är det tyvärr dags att ta avsked av era nya vänner på Umlani.

Ni kör ut ur Timbavati reservatet och kör söderut, till ert nästa stopp på Seringa Lodge***+.

Längs vägen kanske ni väljer att besöka Hoedspruit Endangered Species Centre el Moholoholo, el varför inte stanna till i Hazyview där det finns gott om aktiviteter att välja mellan.

Seringa Lodge ligger strax utanför White River, ca 30 min från närmsta Kruger-gaten. Boendet är mysigt inrett i afrikansk stil med rymliga rum och mycket trevliga all-utrymmen med pool och en uteplats där middagen serveras för den som vill. Cecilia som driver Seringa är svenska och hon är en erkänt duktig kock så missa inte hennes 3-rätters middagar! Här bor ni 2 nätter inkl frukost.

Mysiga Seringa Lodge

Vill man uppgradera boendet i det här området, rekommenderar vi Nut Grove Manor****

DAG 6: Idag kan ni välja om ni vill utforska Krugerparken på egen hand i er hyrbil, eller kanske väljer ni att boka på en guidad safari tur med Cecilias sydafrikanske man och guide: Roger.

Krugerparken ligger ca 30 min med bil från Seringa och det är spännande att köra runt i denna enorma park och spana efter djur. Om man väljer att köra runt på egen hand så kostar inträdet till parken i dagsläget R300 per person och det finns ett flertal rastplatser och läger man kan stanna till för toalettstopp och något att äta.

Annars är det många kunder som gärna tar den här dagen för avkoppling och vila vid poolen och det finns lite butiker och även gott om andra aktiviteter i området.


Swaziland

DAG 7- Idag kör ni söderut till lilla kungadömet: Swaziland. Ert nästa mål är St Lucia på Sydafrikas östkust men för att bryta av resan lite, övernattar ni i mitten av Swaziland och Ezulwinidalen på ett litet pensionat som heter Mantenga Lodge***.

I Swaziland finns det många vackra hantverk och här kan man hitta souvenirer av hög kvalitet till bra priser.

 


St Lucia

DAG 8: Från Mantenga Lodges tar det ytterligare ett par timmar innan ni är tillbaka i Sydafrika och på väg mot er nästa anhalt: St Lucia.

St Lucia ligger omgiven av en stor nationalpark och området har ett alldeles fantastiskt rikt djurliv. Här finns flodhästar, krokodiler, flera olika antiloparter, hundratals olika fågelarter, leopard, noshörning, buffel , valar (under säsong) sköldpaddor (under säsong) och massa andra djur.

 Själva byn ligger några kilometer från havet och det tar bara några min med bil till de vackra sandstränderna. Temperaturen i Indiska Oceanen är behaglig men man får se upp med de höga vågorna och på vissa ställen är det mycket strömt.

Ni bor 3 nätter i St Lucia på Lidiko Lodge****.

Detta Guesthouse ligger centralt på gångavstånd till alla affärer och restauranger längs huvudgatan och bara några minuter med bil från stranden.

Lidiko Rum

Rummen är alla utrustade med luftkonditionering (behövs i St Lucia som har hög luftfuktighet) och det finns en pool man kan svalka sig i.

Lidiko Pool

Vill man uppgradera boendet så är Kwa Lucia Safari Retreat****+  ett fantastiskt ställe.

DAG 9 & 10: Spendera dagarna vid poolen, stranden el åk ut på någon av alla dagsutflykter som erbjuds.

Ca 1 timme norr om St Lucia ligger Cape Vidal som är perfekt för snorkling (om vädret tillåter, är ofta starka strömmar). Mellan aug-nov kan man åka ut på valsafari och i nov-feb kommer de stora havssköldpaddorna till Cape Vidal för att lägga sina ägg och under denna tid kan man följa med på en natt-safari och hoppas få en glimt av detta.

En annan populär utflykt är att följa med på en kryssning i solnedgången och titta på alla flodhästar och krokodiler som finns i området.

Det går även bra att utforska naturreservaten och omgivningarna i sin egen bil.


Resrutten i söder

Storms River/ Tsitsikamma

DAG 11 & 12: Efter frukost kör ni vidare söderut mot Durban där ni lämnar in er hyrbil och tar ett inrikesflyg till Port Elizabeth ( flyg ingår ej i paketet).

Ni landar i Port Elizabeth på eftermiddagen och plockar upp ytterligare en hyrbil och styr västerut mot området Storms River och Tsitsikhaya Lodge***, där ni ska bo i 2 nätter.

För uppgradering kan vi erbjuda underbara Fernery Lodge**** som ligger spektakulärt vid den dramatiska kusten. 

Den berömda hängbron över Storms River i Tsitsikamma National Park

I det här området hittar man massor av spännande aktiviteter och naturupplevelser som Tsitsikamma National Park, Tree Top Canopy tour, Världens högsta Bungy, Mountainbiking, Blackwater tubing m.m. På ert boende erbjuds även olika SPA behandlingar till rimliga priser. 


Wilderness

DAG 13: Dags för det som kallas för Garden Route.

Garden Route är en ca 400km lång sträcka längs Sydafrikas sydkust som blivit oerhört populärt för turister.

Vacker natur med fina vandringsleder och ett stort utbud av olika äventyrsaktiviteter lockar till sig folk från hela världen. Här finns flera mysiga semesterbyar med små B&B´s och Guesthouses som man kan stanna till vid. Längs kusten finns ett myller av makalöst vackra stränder men med starka strömmar och ofta höga vågor, rekommenderar vi att man ser till att boendet har pool eftersom det ofta bara blir kortare dopp i havet. 

Ni kör från Storms River till Wilderness och längs vägen finns flera intressanta platser att stanna till vid. Monkeyland el Tenikwa i Plettenberg Bay, eller ta er ett dopp i Natures Valley. I Knysna kan ni stanna till för lunch, el varför inte åka ut på en båttur. 

Ni kommer fram till Wilderness sen eftermiddag och här bor ni på Mont Fleur B&B*** i 3 nätter

Wilderness är en trevlig liten semesterby med milslång strand, mysig nationalpark att vandra i och nära till såväl Knysna, som Mossel Bay för en dagsutflykt. Mont Fleur ligger på bekvämt gångavstånd till restauranger, stranden och nationalparken. Detta är ett enklare boende som fungerar bra om man vill hålla priset nere. 

Rum på Mont Fleur

(Vill man, så kan man byta ut Wilderness och istället bo i Plettenberg Bay el Knysna) och vill man uppgradera boendet i Wilderness rekommenderar vi varmt att man istället väljer  Beach Villa **** som ligger precis vid havet och är våra tidigare kunders stora favorit. 

beach villa Wilderness

Underbara Beach Villa

DAG 14 & 15- Under dessa dagar utforskar ni Wilderness med omgivning.

Här finns en supermysig nationalpark med gammal urskog som man kan vandra i, eller ta en lång strandpromenad på den milslånga stranden. I Wilderness kan man även paddla kanot, prova på kloofing el absailing, rida och mycket annat.

Foto: Anders Hammer som reste med oss Dec 2015

Kloofing- Foto: Anders Hammer som reste med oss Dec 2015

Åk till Knysna och gör en guidad dagsutflykt till Featherbed natur reservat där man gör en lättare vandring och får helt fantastisk utsikt över hela området. Åk runt i området och besök små butiker och restauranger. Spela en runda golf eller vill man dyka med vithaj så kan man göra detta i Mossel bay, ca 45 min med bil från Wilderness.


Robertson Vindistrikt

DAG 16: Ni lämnar Garden Route bakom er och svänger inåt landet.

Ni kör över Outeniqua bergen och på andra sidan märker ni att landskapet förändrats totalt. Helt plötsligt befinner ni er i ett halvökenklimat och snart kommer ni fram till det som kallas för “strutsarnas huvudstad”: Oudtshoorn.

Oudtshoorn är känt för sina strutsar

  Besök en strutsfarm och lär er mycket intressanta fakta om dessa märkliga djur. Fortsätt ca 30 min norr om Oudtshoorn och få en guidad tur i Cango Caves, de berömda kalkstensgrottorna. Från Oudtshoorn kör ni vidare österut på väg: R62, som är världens längsta vinrutt.

Landskapet är som sagt väldigt torrt och kargt men väldigt imponerande och helt annorlunda från det vi är vana vid från Sverige. Man känner verkligen vad stort Sydafrika är! (Det går även att köra en lite snabbare väg via N2 och sedan svänga av norrut till Robertson om man inte är intresserad av att besöka Oudtshoorn. )

På eftermiddagen kommer ni fram till Robertson vindistrikt och ert nästa stopp: Fraai Uitzicht**** som är en mysig liten vingård med jättetrevlig restaurang: Här bor ni 1 natt inkl frukost.

Fraai superior garden cottage

 

Fraai mat

 Tips! Som standard, bokar vi alltid in våra gäster i deras Superior Garden Suite, men vill man unna sig lite lyxigare rum kan man istället välja Luxury Cottage som kostar några hundralappar extra per person och natt.


FRANSCHHOEK

DAG 17: Resan fortsätter i vinets tecken. Ni lämnar Robertson vindistrikt och kör vidare till  Franschhoek vindistrikt och ert nästa boende på Maison Chablis****. 

maison chablis

Detta 4-stjärniga guesthouse ligger i ett lugnt och säkert område på promenadavstånd till själva centrum och ett stort antal restauranger. Rummen är rymliga och det finns ett fint poolområde.  Här bor ni i 2 nätter. 

DAG 18: Antingen kan ni köra runt bland alla vingårdar på egen hand eller så kan ni åka på den populära “Wine tram” som åker mellan ett flertal olika vingårdar i Franschhoek. I området finns även andra aktiviteter som hästridning el kortare vandringsleder.

Makalös utsikt över hela Franschhoek dalen

KAPSTADEN

DAG 19: Dags för er sista etapp på resan. Ni lämnar Franschhoek direkt efter frukost för att innan ni kör in mot Kapstaden först besöka kaphalvön och naturreservatet med Cape Point och godahoppsudden.

På vägen kör ni igenom Simons Town och kanske väljer ni att stanna till vid Boulders pingviner.

                         Pingviner vid Boulders Beach

I naturreservatet växer en unik flora som heter Fynbos och förutom dessa tusentals olika växter ska man även hålla utkik efter vilda strutsar, antiloper och babianer. Vid Cape point kan man ta en bergsbana upp till toppen där man får 360 graders vy över hela området inklusive Godahoppsudden. Fantastiskt vackert!

Afrikas sydvästligaste udde

Kanske stannar ni till på Cape Farmhouse Restaurant för lunch och därifrån följer ni atlantkusten längs den vackra “Chapmans peak vägen” och sedan vidare in till Kapstaden.

I Kapstaden bor ni på gemytliga Antrim Villa***+. 

Det här stilfulla guesthouset ligger i populära området Green Point, på gångavstånd till flera restauranger och ca 25 minuters promenad från Waterfront. 

Antrim Villa

På innergården finns en liten pool man kan svalka sig i.

Här bor ni era resterande 3 nätter och i Kapstaden finns hur mycket som helst att göra!

Vill man uppgradera boendet i Kapstaden, rekommenderar vi  Dysart Boutique Hotel****+ som ligger i ungefär samma område som Antrim Villa. 

Tips! Har ni några extra dagar tillgodo, lägg gärna till 1 el 2 extra nätter i Kapstaden eftersom det finns så mycket att se och göra här.

Ni lämnar tillbaka er hyrbil när ni anländer i Kapstaden eftersom man klarar sig bra till fots och taxi.

                                             

DAG 20 & 21- Under era dagar i Kapstaden kan ni vandra upp på taffelberget (el ta linbanan upp) besök en kåkstad, besöka Robben Island, ta sightseeing bussen, strosa runt i Camps Bay, äta gott på några av landets bästa restauranger, shoppa i Waterfront, besök Kirstenbosch botaniska trädgård och mycket mer!


DAG 22- Dags att ta farväl av Sydafrika (för den här gången). Hemresa till Sverige. Personalen på ert boende kan hjälpa till med transfer el taxi.

(Flyg och hyrbil ingår ej) 


Hyrbil ingår inte i paketet utan detta bokar ni separat och priset varierar från dag till dag men man brukar få räkna från 400kr per dag och uppåt.

Vi har en egen bokningslänk hos AVIS som är det företag vi själva använder allra mest för bilhyra. Via vår länk får man automatisk helförsäkring med självriskeliminering. (rutor och däck får man försäkra extra på plats). 

Inrikesflyg som behöver bokas är mellan Durban och Port Elizabeth. Detta flyg hittar ni exempelvis hos: momondo.

Flyget brukar kosta från ca R1500 per person och uppåt.

Priset för ovan paket varierar en del beroende på vilken tid på året man reser och aktuell växlingskurs så ta kontakt med oss så ger vi er ett exakt pris utifrån era datum. Ovan pris är baserat på en resa i okt 2020

Vill man komma ner i pris, rekommenderar vi att man kortar ned safarin med en natt och istället lägger denna natt i Kapstaden. 

Resan går även att göra i omvänd ordning och vi ger gärna fler boendeförslag om man vill.

VÄLKOMNA!