Flygande hajar

Om man ska resa till Sydafrika under vinterhalvåret här nere (April-Sep), rekommenderar vi att man antingen åker ut på en båttur i False Bay där man kan få syn på hajar som hoppar högt upp i luften när de jagar säl, alternativt att man dyker med haj i bur.

Vithaj i False Bay

Vithaj i False Bay. Photo: Chris Fallows, www.apexpredators.com 

I Simon´s Town driver paret Chris och Monique Fallows företaget Apex Predators som specialiserar sig på just utflykter till havs där man hoppas få syn på dessa “hoppande” hajar, samt vithajsdyk. Det är oftast Chris som får äran att ta med dokumentär-filmare för National Geographic, BBC och Animal Planet när man ska filma vithajens beteende.

 

Sänkas ned i bur

Sydafrikas södra kust är ett av världens vithajs-tätaste områden och förutom i False Bay under vintern, så är det i Gansbaai som ligger ca 2 timmars bilresa öster om Kapstaden, man generellt sett har störst chans att få syn på dessa mytomspunna djur.

Här finns ett flertal arrangörer och man kan välja om man vill ta sig till samlingsplatsen på egen hand, eller om man vill inkludera transfer till och från Kapstaden. Ska man åka på en dagsutflykt för att dyka med vithaj får man vara beredd på en tidig start eftersom man många gånger blir upphämtad i Kapstaden redan vid kl 04.30.

Hos de flesta arrangörer börjar dagen med frukost och genomgång av dagen. Sedan åker man ut till havs, till det som kallas för “Shark alley”, ett område där man ofta får syn på hajarna. Ofta är det höga vågor ute till havs och vi rekommenderar alla att äta sjösjuketabletter innan utflykten.

Ute till havs kan den som vill, gå ned i buren som sedan sänks under vattenytan, för att komma så nära hajarna som möjligt. Ingen dykutrustning behövs och vill man inte gå ned i vattnet brukar man oftast få syn på hajarna även från båten.

www.sharkdivingunlimited.com

www.sharkdivingunlimited.com

Efter “dyket” åker man tillbaka till land där man får något att äta och möjlighet att köpa video från utflykten m.m. Allt som allt brukar hela utflykten ta 3-4 timmar + transfer till och från Kapstaden så se till att ni har tillräckligt med tid för detta när ni bokar.

Att dyka med vithaj i Gansbaai kostar R1350 per person och vill man ha transfer från Kapstaden kostar detta R350 extra.