Sydafrika har alldeles nyligen infört nya regler vid in och utresa ur Sydafrika om man reser med barn under 18 år. Dessa regler kommer börja gälla 1 juni 2015 och utan de handlingar som krävs, kan barnet nekas inträde till landet.

Dessa nya regler ska förhoppningsvis hjälpa till att minska handel med barn, som tyvärr är ett stort problem i vissa delar av världen.

ALLA barn under 18 år som reser in el ut ur Sydafrika,  visa upp ett “Unabridged Birth Certificate” där det står vilka barnets föräldrar är. 

Reser barnet med bara en av sina föräldrar/målsman, måste man även kunna visa upp ett “medgivande brev” från den andra föräldern som säger att det är ok att resa. Skulle barnet resa med någon annan än sina föräldrar/målsman, behövs medgivande brev från båda föräldrarna.

Mer information om dessa regler hittar ni HÄR.

Eftersom vi i Sverige inte får “Unabridged birth certificates” när barn föds så ska det, om jag förstått det rätt, räcka att beställa ett personbevis på engelska som är stämplat och underskrivet av skatteverket. Detta kan inte beställas el skrivas ut på egen hand, utan måste beställas antingen via telefon el att man går in på ett av Skatteverkets service kontor. 

Denna regel har som sagt inte börjat gälla än så vet inte med säkerhet hur det kommer fungera men planerar ni en resa ner till Sydafrika med familjen under senare delen av nästa år, så är detta något man måste ordna med.