Kapstaden- En av världens vackraste städer

Kapstaden

Kapstaden är en av de städer som etsar sig fast i minnet. Förvisso en storstad, men ändå med småstads-känsla.

Vackert belägen vid foten av det mäktiga Taffelberget, med Atlanten i förgrunden, gör sig staden väldigt bra på bild och ihop med det vänliga folket, den goda maten och vinet, och den mångkulturella atmosfären, är Kapstaden ett måste för alla som reser till Sydafrika.

En av världens vackraste städer: Kapstaden

En av världens vackraste städer: Kapstaden

Inom en timmes bilresa från Kapstaden hittar man såväl vackra naturområden som Cape Point och Godahoppsudden, men även böljande landskap, kantade av vinodlingar som skapar fantastiskt vackra vyer.

cropped-kommetije-header-liten.jpg

Vill man sola och bada, är kanske inte Kapstaden det ideala resmålet då vattnet på Atlantsidan oftast bara blir ca 10-13 grader varmt (!), men det finns flera badvänliga stränder på den östra sidan av kaphalvön och ser man till att ha en pool på hotellet, får man säkerligen några härliga stunder i solen i vilket fall som helst.

Aktiviteter i Kapstaden

Kapstaden med omgivning passar perfekt för en två veckors semester.  Då hinner man kombinera många aktiviteter med god mat och dryck, lite shopping, men också hinna koppla av.

Här kommer tips på några av de aktiviteter man inte får missa när man är i Kapstaden:

Taffelberget: Ta linbanan upp till toppen el vandra upp. Magiskt utsikt över hela staden, men också hela vägen söderut längs atlantkusten mot kaphalvön.

 Ett tips är att åka upp på kvällen och se solnedgången från toppen.

Linbanan kostar ca R255 per person t/r. Blir lite billigare om man förköper biljetterna på nätet och man slipper också en del av kön. www.webtickets.co.za

Uppe på toppen av taffelberget kan man dessutom göra världens högsta Absailing.

OBS! Linbanan är oerhört väderberoende och det blåser ofta i Kapstaden så har ni fint väder och det är öppet, se till att ni tar er upp så snart ni kan!

Robben Island: Besök fängelseön där Nelson Mandela satt fängslad under många år. En färja från Waterfront tar er ut till ön som ligger ca 6 km utanför staden.

Väl ute på ön får man först en guidad tur i buss runt ön och turen avslutas med ett kort besök i fängelset där man bl a får se hur cellerna såg ut.

Färja tillbaka till fastlandet igen. Denna tur tar ca 3.5 timme och under högsäsong bokas dessa biljetter upp flera veckor innan så se till att ni bokar i tid om ni vet med er att ni vill inkludera detta i ert Kapstaden-schema.

Pris: R320 per person och biljetterna bokas via www.webtickets.co.za

Hop On- Hop off buss– Sightseeing buss med tre olika linjer att välja mellan.

Perfekt sätt att utforska staden på och man kan hoppa av och på bussen hur många ggr man vill under den tid som biljetten är giltigt.

Finns 1 el 2-dagars biljetter som kostar från R180 per dag.

Ombord finns hörlurar med flertal olika språk (inkl svenska) att välja på.

Waterfront med Taffelberget i bakgrunden

Waterfront med Taffelberget i bakgrunden

Waterfront- Ett shopping och restaurangområde nere vid hamnen som blivit populärt turistområde.

Priserna ligger lite högre på restaurangerna här än i resten av staden men smidigt på så sätt att allting ligger samlat på ett och samma ställe och det är aldrig fel att sitta med ett glas kallt vin el en öl med utsikt mot hamnen el berget.

Vårat tips är dock att man inte bara håller till nere vid Waterfront, utan också provar de restauranger som finns i de mer centrala delarna av staden.

Sunset cruise- Vid Waterfront finns det flera olika båtföretag som erbjuder båtturer till havs. Sitt med ett glas champagne i solnedgången med utsikt över hela området.

Helikopterturer– Åk Helikopter över Kapstaden! Finns flera rutter att välja mellan. Pris från ca R995 per person för en kortare flygning.

Kirstenbosch Botanical Gardens Strax söder om Kapstaden ligger en lummig oas i form av Kirstenbosch Botaniska trädgård.

Absolut värt ett besök och ta gärna med er en picknick korg och njut av de vackra omgivningarna och lugnet. Ett måste för alla botanik intresserade men helt klart värt ett besök för alla.

Lättaste sättet att ta sig till parken är på den blå linjen med sightseeingbussen, el en taxi.

Inträde till parken kostar ca R65 per person.

På söndagar hålls också populära sommarkonserter i parken och för dessa gäller det att boka biljetter i god tid. Detta görs på www.webtickets.co.za

Tur till Kåkstäderna Vi tycker det är viktigt att man har sett “båda sidorna av myntet” när man besöker en stad som Kapstaden.  Därför rekommenderar vi alla att göra en guidad tur ut till Kapstadens Township/kåkstäder. Man får bl a se hur folk bor, man besöker ofta en klinik, skola el liknande och man får en bättre förståelse för hur faktiskt majoriteten av Kapstadens befolkning lever.

Genom att åka på guidad tur, är man med och skapar “ringar på vattnet” genom att man skapar jobb för guiden och en del av avgiften går självklart till de familjer man får besöka och träffa.

Pris: Ca R520 per person för en halvdagstur.

På Söndagar kan man åka på Gospeltur där man även besöker en kyrka och får en inblick i hur söndagsgudstjänsten går till. Mycket sång och musik utlovas!.

Afrikas sydvästligaste udde

Afrikas sydvästligaste udde

Besök Kaphalvön Söder om Kapstaden ligger ett vackert naturområde som sträcker sig till Afrikas sydvästligaste spets: Godahoppsudden. Det var denna udde sjömännen rundade på väg från Europa, i hopp om att hitta sjövägen till Indien där man skulle handla med kryddor.

Idag är detta område ett skyddat naturområde och här finner man den lokala floran: Fynbos som är mycket speciell och har en enorm mångfald. Ute vid Cape Point får man en fantastisk panorama-vy över hela området!

Guidade turer till Cape Point och Godahoppsudden inkl besök vid Boulders pingviner ordnas dagligen.

Pris: Från ca R995 per person.

 

www.sharkdivingunlimited.com

www.sharkdivingunlimited.com

Dyka med vithaj- I Gansbaai som ligger ca 2.5 timme med bil från Kapstaden, kan man “dyka” med vithaj. Dessa dagsutflykter börjar tidigt på morgonen med upphämtning i Kapstaden. På plats i Gansbaai äter man först frukost och får genomgång av hur turen kommer gå till. Sedan tar man en båt ut till havs och själva dyket går till på det viset att man sänks ned i en bur under vattenytan.

Ingen dykutrustning används.

Efter utflykten, serveras något lättare att äta och sedan får man transfer tillbaka till Kapstaden. 

Man är tillbaka i Kapstaden sen eftermiddag. Pris: R1950 per person inkl transfer.

Sydafrikas vindistrikt ligger i närheten av Kapstaden

Sydafrikas vindistrikt ligger i närheten av Kapstaden

Kapstadens vindistrikt Vi rekommenderar att man tar några dagar till att utforska vindistrikten och kanske bo på en vingård, el i mysiga städer som Stellenbosch el Franschhoek.

Men har man inte tiden för detta, är en guidad dagsutflykt också helt ok. Kostar ca R850 per person inkl vinprovningar, transport och guide.

Safari i Sydafrika

Safari i Sydafrika

Safari i Kapstaden-  Safari är ju något som många vill göra när de reser till Sydafrika.

Tyvärr har vi inga viltreservat el Safari lodger i Kapstaden, men det finns ett par alternativ på ca 2-3 timmars bilresa från Kapstaden. Dessa parker och reservat är mindre till storleken och vad vi kallar för “Safari light”.

Perfekt om man har mindre barn, el bara vill göra en dagsutflykt, men vill man ha “The real deal” rekommenderar vi istället att man tar sig tid att besöka någon av parkerna i de norra och östra delarna av Sydafrika. Kontakta oss för mer information om Safari.

Detta är bara ett litet urplock av allt det som finns att se och göra i Kapstaden. Gå gärna in och kika på Minnas BLOGG där hon ofta tipsar om populära restauranger, olika happenings och mysiga boenden m.m

Hotell i Kapstaden

I Kapstaden finns det ett myller av olika boende-alternativ. Man kan självklart bo på hotell, men många väljer nog att bo på ett Gästhus (Guesthouse) el B&B.

Lyxiga Guesthouset 2Inn1 Kensington

Lyxiga Guesthouset 2Inn1 Kensington

Dessa boenden är lite mindre, och mer personliga där ägarna själva ofta finns på plats och kan hjälpa till med tips på saker att göra och restauranger att besöka.

På den HÄR sidan kan ni läsa lite mer om några av de ställen vi rekommenderar och bokar ni genom oss, så kostar det inget extra jämfört med om ni bokar själva över nätet.

Vi som agent får oftast lite bättre pris än allmänheten, och denna mellanskillnad blir vår vinst i slutändan.

Vi har t. ex. ett mycket populärt STARTPAKET för Kapstaden där transfer och boende ingår.

Hos oss får ni också kartor, tips på restauranger och massa annan nyttig information innan er resa.

Vi har även satt ihop ett antal paket för olika rundresor i Sydafrika som man kan göra på egen hand. Det är enkelt att hyra en bil och köra omkring och utforska omgivningarna.

Några av dessa reseförslag hittar ni HÄR.

Hoppas denna information om Kapstaden kommer till nytta och som sagt, är det något ni behöver hjälp med innan resan, hör av er till oss.

Vi finns på plats i Sydafrika och har koll på det mesta.

VÄLKOMNA!

Minna_TB

Minna Nilivaara- Sydafrikaexperten