SAFARI I SYDAFRIKA

Vi på Sydafrikaexperten har stor erfarenhet av safari och har personligen besökt nästan ett hundratal olika safari-lodger och runt om Sydafrika.

Safari collage

På den här sidan försöker vi kortfattat beskriva vad själva begreppet safari innebär, hur det fungerar när man är ute och självklart tipsar vi om några av våra egna favoriter.


Vad är Safari?

Det finns hundratals olika safari-alternativ i Sydafrika.

Man kan antingen köra runt på egen hand i någon av nationalparkerna, eller så bor man på en privat safarilodge där oftast boende, alla måltider och safari el sk “Game drives” ingår.

zebra närbild

 

Safari är ett Swahili-ord som betyder “att befinna sig på resande fot”. På senare år har man börjat förknippa och använda ordet i “vildmarks sammanhang”, som ett ord för olika typer av guidad tur då man tittar på djur av olika slag.

arica on foot jeep

Det kan vara “Big five safari”, valsafari el varför inte en sköldpadds-safari? Men vanligast är ändå att man åker runt i en jeep med en safari-guide som pekar ut och berättar om de olika djuren man ser.


 

Safari på egen hand

I Sydafrika finns flera Nationalparker där man kan betala inträde och sedan köra runt i parken i sin egen bil. Detta är exempelvis väldigt populärt i Krugerparken som utan tvekan är Sydafrikas mest kända område för safari.

Inträde till krugerparken kostar ca R300 per person  per dag och i parken finns flera sk “rest camps” el läger där det finns restaurang, toaletter och små stugor man kan övernatta i.

Dessa stugor är ganska enkla med egna badrum och ofta också egna kokmöjligheter. Priset brukar ligga runt R450 per person och uppåt, lite beroende på i vilket läger man vill bo i.

Bor man i något av lägren, kan man också boka in sig på guidad safari i krugerparkens egna fordon m guide.

Vill man besöka Krugerparken och köra runt på egen hand-rekommenderar vi att man bokar boendet god tid i förväg eftersom det snabbt blir fullbokat.

Mer information om Krugerparken hittar ni HÄR.

Det är enkelt att själv boka boende inne i Krugerparken på deras hemsida.

Andra populära parker man kan köra runt i på egen hand är: Addo Elephant Park, Hluhluwe/Imfolozi och Pilanesberg.


 

Att bo på Safari Lodge

Vill man ha en extra speciell upplevelse, ska man istället boka in sig på någon av de hundratals Safari lodger som finns utspridda i privata viltreservat runtom i Sydafrika.

Pumba collage

Vi brukar rekommendera att man bor minst 2 nätter på ett lodge och då brukar boende, alla måltider och 2 sk “Game drives” el safari i jeep per dag ingå. Man brukar dessutom få betala en extra “conservation fee” som går till att underhålla och bevara reservatet, samt till bekämpning av tjuvjakt.

Ivory Lodge

Att bo på lodge, blir ofta ett minne för livet

Att bo på Safari Lodge kostar ett par tusenlappar per person och natt, men det är ett minne för livet och det är inte bara safarin som är i fokus, utan helhetsupplevelsen med bra service, god mat och boendet är oftast av mycket hög standard.

Finns också sk “Bush lodges” som fokuserar på att man ska få en så äkta “vildmarks” upplevelse som möjligt och då kan boendet ofta vara lite enklare (ingen elektricitet på rummen osv) men safarin brukar vara riktigt bra och dessa lodger är ofta lite mindre med färre antal gäster och mycket hög servicenivå.


 

Hur ser en vanlig dag på Safari Lodge ut?

När man checkar in på ett safari lodge brukar man börja med att få en sen lunch el “High tea” som brukar bestå av små canapéer, minipizza, kakor m.m.

Sen eftermiddag (ca kl 15-16 )  åker man ut på sin första safari. Man väntar med safarin till eftermiddagen eftersom det ofta är för varmt mitt på dagen och djuren är mer aktiva framåt skymning.

Safari i öppen jeep

Safari i öppen jeep

Eftermiddags-safarin brukar ta ca 3 timmar och denna görs i en öppen fyrhjulsdriven jeep med kunnig guide (ranger) och ibland också en “tracker” som hjälper guiden att spåra och hitta djuren. Lite beroende på reservatet man är i, följer guiderna de olika stigarna och vägarna som finns.

I de statliga parkerna måste man hålla sig till de större vägarna men i de privata reservaten kan guiderna ofta köra lite “off road” för att komma närmare djuren.

Halvvägs igenom safarin brukar man även stanna till så att gästerna kan sträcka på benen medans man njuter av en “Sun downer” = liten drink i solnedgången.


 

Man är tillbaka på lodgen i lagom tid för middagen och sedan brukar man gå och lägga sig i hyfsad tid eftersom man kommer bli väckt väldigt tidigt nästa morgon.

På morgonen brukar man bli väckt redan strax efter kl 05.00 för att åka ut på en tidig morgonsafari.

Det är på morgonen man har bäst chans att få syn på nattdjuren som lejon, leopard, hyenor m.m så frukost väntar man med till efter safarin.

lejonunge

 

Morgonsafarin brukar också ta ca 3 timmar och väl tillbaka på lodgen brukar frukosten smaka gudomligt gott!

Bor man bara en natt på lodge så checkar man ut efter frukosten och bor man flera nätter har man lite ledig tid mitt på dagen så man kan läsa en bra bok, ta ett dopp i poolen, el kanske boka in sig på massage om lodgen erbjuder spa-behandlingar.

På eftermiddagen äter man återigen “High tea” och sedan upprepas proceduren från dagen innan med safari och middag.


 

Vad ska man tänka på inför Safari?

Se till att ni har varma kläder för morgonsafarin eftersom det kan vara ganska kyligt så tidigt på morgonen. Man ska helst se till att klä sig i neutrala färger som inte sticker ut för mycket och ha gärna bekväma promenadskor på er, ifall att man gör “walking safari”.

Se till att ni har kollat om lodgen ligger i ett Malaria-område el ej och isåfall ta malariatabletter och se till att bära långärmat under kvällstid.

Det brukar bli väldigt varmt mitt på dagen och även i början av eftermiddags-safarin så se till att ni har ordentligt med solskyddsfaktor och en keps el safarihatt.

Kikare brukar underlätta för kunna se djuren som är lite längre bort.

Fokusera inte bara på att får de perfekta bilderna, utan kom även ihåg att bara luta er bakåt och njut av att vara bland de vilda djuren 🙂

Det hör även till att man ger sin safariguide + personalen på lodgen dricks. Detta kan man lägga i två kuvert och ge efter sista morgonsafarin el när man checkar ut.

Vi brukar rekommendera att man lägger ca R200-300 per person och dag i dricks. Om man är nöjd dvs.


 

När på året är bästa tiden för Safari?

Generellt sett så är bästa tiden för safari i Sydafrika under vintermånaderna, dvs under den svenska sommaren (april-okt).

Detta är den torra perioden i de flesta områden så många av djuren söker sig till vattenhål + att det är kortare gräs, mindre tätt buskage och det är helt enkelt lite lättare att få syn på djuren.

Men självklart kan man åka på safari året runt.

Ska man köra runt i Krugerparken under jul och nyårs-perioden ska man se till att boka långt i förväg eftersom Sydafrikanerna själva har sitt sommarlov under denna tid.

Romatik på Sabi Sabi

Romantik på Sabi Sabi


 

TIPS PÅ BRA SAFARI-LODGER

Det finns som sagt hundratals olika lodger att välja mellan men här har vi valt ut några av våra personliga favoriter:

 

KRUGER-OMRÅDET

Alla dessa lodger ligger i något av de viltreservat som angränsar till själva krugerparken och tillsammans utgör de något som kallas för Greater Kruger National park.

Krugerområdet är ett lågriskområde för Malaria och därför rekommenderas man ta malaria-profylax.

AFRICA ON FOOT***

africa-on-foot-rum

Prisvärt “bush” lodge i Klaserie Private Game Reserve som är en del av det som kallas för “Greater Kruger National Park”. Här blandar man safari i jeep, med walking safaris till fots.

Pris: R2995 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag.

Halva priset för barn under 12.

Hit erbjuder vi även ett paket medtransfer inkluderat från Johannesburg.

Läs mer om detta paket HÄR.


 

UMLANI BUSH CAMP***+

Umlani eco rum

Nya “Eco rummen” på Umlani

 

Minnas personliga favorit!

Riktig bush camp med stort eko-tänk och precis så man föreställer sig att safari ska vara.

Mitt i vildmarken, utan elektricitet och andra moderniteter, men utan att för den skull kännas enkelt.

Umlani ligger i Timbavati Private Game Reserve som också formar en del av Krugerparken.

Pris: Från R3600 per person och natt och här ingår såväl boende, alla måltider, dryck och safari.

Barn under 12 betalar halva priset.

Umlani har ett 3-nätters paket inklusive transfer t/r från Johannesburg från R11 199 per person.


BATELEUR MAIN CAMP***+

Även denna lodge ligger i populära reservatet Timbavati och är på många sätt likt Umlani. Här bor man i bekväma tält som har solcellsdrivna lampor och fläkt och egna badrum. Vissa tält har dessutom badkar och utomhusdusch.

Bateleur main camp kruger

Även här har man ett stort “eko tänk” där hela lägret byggts på ett hållbart sätt och med så liten påverkan på naturen som möjligt. Pool finns för de varma sommardagarna. 

Bateleur erbjuder ett flertal familjetält med plats för 4 personer och är på så sätt ett utmärkt alternativ för familjer. Barn över 6 år välkomna. 

Pris: R4700 per person och natt. 

Bateleur har just nu ett erbjudande där ni bor 3 nätter men betalar bara för 2 nätter.

Pris: R9400 per person inkl boende, alla måltider, viss dryck och 2 safaris per dag för ett 3 nätters paket.

Notera att alkoholhaltiga drycker ej är inkluderat.

MOHLABETSI SAFARI LODGE***

Mohlabetsi rum

Denna lodge ligger i Balule Game Reserve, ett reservat som precis som de andra reservaten, utgör en del av Greater Kruger National Park. Här bor man i traditionella runda hyddor el sk “rondavels”.

Mohlabetsi är perfekt safari-alternativ för barnfamiljer eftersom de har två familjerum med plats för upp till 5 personer.

Pris: R3600 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag. Barn under 12 betalar halva priset.


 

 

SAUSAGE TREE TENTED CAMP***

Prisvärd tält-safari som också ligger i populära reservatet Balule. Man sover i “tält” som är fullt utrustade med ordentligt golv, riktiga sängar, eget badrum, luftkonditionering m.m.

Pris från R3350 per person och natt. Inga barn under 8 tillåts och barn mellan 8-11 år betalar 75% av vuxenpriset.

 

 


 

KAMBAKU SAFARI LODGE****

kambaku safari lodge

Ytterligare en lodge i Timbavati med miljö-tänk. Hela lodgen drivs t. ex helt av egenproducerad solenergi.

Familjär känsla och fina rum. Väldigt duktiga guider. Går att ordna paket där transfer till och från Johannesburg ingår.

Pris: R5650 per person och natt. Barn i alla åldrar välkomna.


 

 

UMKUMBE SAFARI CAMP***

Umkumbe-Safari-Lodge-accommodation-wide3

Detta lodge ligger i ett av de mest kända reservaten: Sabi Sands, också i krugerområdet.

Sabi Sands är känt för att ha väldigt mycket djur och här har man extra stor chans att få syn på den skygga leoparden. Umkumbe är definitivt en av de mer prisvärda lodgerna i detta område och här finns flera olika rumstyper och bra lösningar för familjer.

Pris: Från R3500 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag. Barn under 12 betalar halva priset.

 


 

ARATHUSA SAFARI LODGE ****

arathusa_standard_accommodation_1

Ligger också i Sabi Sands och har vackra rum och mycket trevlig personal.Här kan man välja mellan deras standard rum som ligger i huvudbyggnaden med utsikt över ett vattenhål, eller deras nya Luxury Rooms som ligger en bit bort och har egen liten pool.

Pris från R6000 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag.

Inga barn under 12.

 


 

SABI SABI*****

Bush Lodge på Sabi Sabi

Bush Lodge på Sabi Sabi

Anses tillhöra några av de bästa safarilodgerna i hela Sydafrika!

Här bor man i superlyxiga rum (finns 4 olika lodger att välja mellan) med alla bekvämligheter man kan tänka sig och är garanterad en upplevelse utöver det vanliga!

Pris från R12000 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag.

 


LONDOLOZI*****

Londolozi Granite Suite

Ännu ett ställe som vunnit många utmärkelser och som bl a toppade Conde Nast Traveler’s 2014 Readers’ Choice Award som världens bästa hotell! Ligger också i Sabi Sands och utgör ett av de äldsta privata viltreservaten i Sydafrika och här kan man välja mellan 5 olika lodger av högsta klass, alla med lite olika stil på boendet.

Vissa av lodgerna tar inte mot barn under 16, vilket uppskattas av t. ex. par som firar sin smekmånad.

Pris: Från R13950 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag.

 


 

PILANESBERG

Pilanesberg National Park är en park som man kan köra runt i på egen hand, el bo på lodge. Delar av parken är privat där inte allmänheten får köra. Ligger ca 2 timmars bilresa från Johannesburg. Malariafritt.

IVORY TREE GAME LODGE****

ivory tree rum

Detta populära lodge ligger i Pilanesberg National Park på bara ca 2 timmars bilresa från Johannesburg. Malariafritt och populärt bland barnfamiljer.

Pris: Från R3750 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag.

Halva priset för barn under 12.

 


 

BLACK RHINO LODGE***+

Black Rhino Lodge

Ett annat populärt alternativ i Pilanesberg med lite färre rum än Ivory Tree.

Pris: R2645 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag.

Barn under 12 betalar halva priset.


 

 

KWAZULU NATAL

KwaZulu Natal är den östligaste provinsen och med de behagliga temperaturerna i havet här, är det många som åker till kusten för sol och bad och dykning och det finns även gott om Malaria-fri safari att välja mellan.

THANDA PRIVATE GAME RESERVE*****

Thanda tält

Thanda har fått flera utmärkelser som en av världens bästa safari lodger. Ägs av svenska filantropen Dan Olofsson. Här kan man välja mellan tält-safari el lyxiga rum. Ligger i Kwazulu Natal på Sydafrikas östra kust och är ett malarifritt reservat. Ca 3.5 timmes bilresa norr om Durban.

Pris från : R4500 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag.

 


 

NAMBITI PRIVATE GAME RESEVE****

Umzolozolo rum

Lyxiga Umzolozolo

Detta privata reservat ligger ca 3.5 timmes bilresa från Johannesburg och 2.5 timmes bilresa från Durban. Malaria-fritt område med “Big 5”. Här finns ett tiotal olika lodger att välja mellan i lite olika priskategorier som startar från ca R2000 per person och natt.

Perfekt för dem som sedan vill besöka Drakensbergen.


 

 

MADIKWE GAME RESERVE

Madikwe är Sydafrikas femte största viltreservat och känt för riktigt bra safari. Tar ca 3.5 timme att köra från Johannesburg och annars rekommenderar vi att man flyger dit. Ligger vid gränsen mot Botswana. Malariafritt.

RHULANI SAFARI CAMP****+

Vår personliga favorit!

Supertrevlig, avslappnad lodge med endast ett tiotal rum som gör att man får en väldigt intim och privat upplevelse. Den här lodgen passar extra bra om man t. ex. är på sin bröllopsresa. 

Hela lodgen är inredd i  jordnära toner och med mycket inslag av trä. Rummen är mysiga och i badrummet finns såväl inomhus, som utomhus dusch. På det privata däcket har man en egen liten pool att svalka sig i. 

Extra plus att man på safarin endast har 6 personer i varje jeep så att ingen behöver sitta i mitten, utan alla har bra sikt och möjlighet att ta foton. 

Finns även en familjestuga med 2 separata sovrum och totalt plats för upp till 4 vuxna och 2 barn. 

Pris från R6500 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag. 


 

JACI´S SAFARI LODGES*****

Jacis Tree Lodge

Jacis Tree Lodge

Två Lyxiga lodger som vunnit många priser för att de erbjuder schyssta villkor för sina anställda och rent generellt är vad vi kallar “Fair trade”. Våra tidigare kunders stora favorit!

Perfekt om man reser i ett större sällskap som 6-8 personer då de har speciella familjerum med flera separata sovrum.

Pris: Från ca R7965 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag. Halva priset för barn under 12.

 


 

BUSH HOUSE****

Bush House hide

Familjärt lodge med bara några få rum som drivs av ägarna själva. Perfekt om man är ett lite större sällskap el en familj och kan boka hela lodgen. Vattenhål precis vid lodgen dit många djur kommer och här har man byggt en sk “Underground hide” där man kan sitta och spana på djuren som kommer till vattenhålet för att släcka törsten.

Pris: R4745 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag. Halva Priset för barn under 12.


TAU GAME LODGE*****

Tau Lodge

Lyxigt lodge som passar extra bra för familjer eftersom de har plats för barnen i sina Deluxe Sviter, men även erbjuder stora Familjesviter.

Ganska stor lodge i jämförelse med ovan alternativ och här har man 30 rum.

 

Pris: R4837 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag. Halva priset för barn under 12.

 


TUNINGI SAFARI LODGE*****

Tuningi rum

5-stjärnigt lodge med ett fåtal rum och plats för 16 personer totalt. Litet och intimt, med hög service känsla.

Sviterna är snyggt inredda i härliga jordnära färger och varje svit har en egen utomhusdusch.

Passar även bra för familjer, som kan boka en helt egen del av lodgen för sig själva, eller om man är ett lite större resesällskap så kan man också boka det som kallas för Little Tuningi Private Camp som kan ta max 6 personer.

 

Pris: R7000 per person och natt inkl måltider och 2 safaris per dag. Halva priset för barn under 12.

 


 

PORT ELIZABETH- EASTERN CAPE

För de som planerar köra längs det som kallas för Garden Route, avslutas ofta resan med safari strax utanför Port Elizabeth.

AMAKHALA PRIVATE RESERVE

quartermain camp

Detta reservat ligger drygt en timmes resa norr om Port Elizabeth och är ett av de större reservaten i området. Hela området delas av inte mindre än 11 olika lodger, som alla ser lite olika ut, med olika pris.

Allt från enklare “tält” som kostar R3890 per person och natt, till en lyxig bush lodge vars prislapp hamnar runt R8500 per person och natt.

Halva priset för barn under 12.


 

KARIEGA PRIVATE GAME RESERVE***+

main lodge kariega game reserve south africa safari luxury (3)

Timmerstugor på Main Lodge

Populäraste safari-alternativet för de kunder som kör längs Garden Route. Kariega är ett privat viltreservat ca 1.5 timme nordöst om Port Elizabeth, i de södra delarna av Sydafrika. Malariafritt.

Här har de flera olika lodger att välja på och är extra populärt bland barnfamiljer el större sällskap som reser tillsammans eftersom de har stugor med upp till 3 sovrum.

Kostar från R4950 per person och natt och uppåt inkl måltider och 2 safaris per dag.

Halva Priset för barn under 12.


 

KWANDWE PRIVATE GAME RESERVE*****

Great Fish River Lodge

Great Fish River Lodge

Lyxigt reservat några timmars bilresa från Port Elizabeth. Riktigt fina rum och en av de få lodgerna i området där man faktiskt ibland har turen att få syn på leopard.

Pris:  Från ca R11850 per person och natt- All inclusive

Barn under 5 bor gratis och barn upp till 12 år betalar halva priset.


 

PUMBA PRIVATE GAME RESERVE*****

Msenge Bush Lodge- Pumba

Msenge Bush Lodge- Pumba

Riktigt bra safari-alternativ för såväl familjen, som för bröllopsresan. 2 olika lodger och här är det också all inclusive (även dryck inkl) som gäller. Ett av de få ställena i världen som man har chans att få syn på vita lejon.

Pris R7490 per person och natt- All inclusive. Halva priset för barn under 12.

 


SHAMWARI GAME RESERVE*****

beyethe tented rum

Lyxiga tält på Bayethe Tented camp

 Ett av de största reservaten i området, med 6 olika lodger, alla med lite olika stil och målgrupp.. Har blivit extra känt efter att TV-serien “Shamwari- Ett liv i det vilda” börjat sändas på Animal Planet.

Shamwari är också en av de reservat som många kändisar väljer att göra sin safari i och här har de otroligt kunniga guider och väldigt duktig personal. 

Vill man ha romantik så är vårat tips att bo i de lyxiga tälten på Bayethe Tented Camp och reser man som ett större sällskap på 6-8 personer, så är den stora villan Sarili Lodge det bästa valet med endast 4 rum.

Pris: Från R7880 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag. Här ingår dessutom ett besök på deras rehabiliterings-center för skadade djur.

Bor man 3 nätter el mer, erbjuds rabatt.

 


 

KAP-OMRÅDET

Det finns inga större viltreservat (med undantag för Sanbona som nämns längre ned) i närheten av Kapstaden. De närmaste reservaten ligger ca 2.5 timmes bilresa bort, och är mer vad vi skulle kalla för “Safari-light”.

De har ett stort antal djur, men i många fall hålls lejonen t. ex i separata inhägnader och jag har aldrig hört talas om någon som sett en leopard i det vilda (även som det ska finnas leoparder uppe bland bergen).

SANBONA WILDLIFE RESERVE****+

Dwyka Tented Lodge

Dwyka Tented Lodge

Detta viltreservat ligger bara 3 timmars bilresa från Kapstaden och är ett av få “riktiga” safari-alternativ nära Kapstaden. Malaria-fritt.

Här har de ett mycket uppmärksammat och framgångsrikt uppfödnings-projekt för vita lejon och har man tur så kan man få syn på dessa mycket sällsynta djur som lever och jagar fritt i reservatet. Det finns 4 olika lodger att välja mellan men vår personliga favorit är deras tältsafari: Dwyka Tented camp.

Pris från R8050 per person och natt inkl alla måltider och 2 safaris per dag.

 


 

INVERDOORN***

Detta “safari light” reservat ligger ca 3 timmars bilresa från Kapstaden och passar bra för familjer med lite yngre barn och om man inte har för höga förväntningar på en safari.

Man får se många djur och guiderna brukar vara duktiga, men reservatet är litet och det har mer “park-känsla” än de andra reservaten i exempelvis Kruger-området el Madikwe.

Man har inga självjagande lejon utan de lejonen som finns är omhändertagna och lever i en separat inhängnad och blir matade.

Pris: Från R2820 per person och natt inkl måltider och 2 safaris. Barn under 4 bor gratis och barn upp till 11 år halva priset.

Här erbjuds även dag-safari inkl en game drive och lunch.

 


 

Ja, detta är några av våra favoriter men hör av er till oss med önskemål och budget så kan vi ge fler förslag. Och kom ihåg, det kostar inget extra att boka genom oss 🙂

 

VÄLKOMNA!