Kapstaden, Garden Route och Safari- En resa för hela familjen!

Sydafrika är ett perfekt resmål för stora som små och vi på Sydafrikaexperten har stor erfarenhet av familjeresor

Flera av oss i teamet har själva barn, som vi rest mycket med i Sydafrika och vi tycker alla att det är ett fantastiskt land att resa runt i som familj.

För att ge lite inspiration har vi satt ihop en passande familjeresa i Sydafrika för en familj med 2 barn. (Barn under 12).

Familjeresan karta

 

På denna 2-veckors rundresa hinner man uppleva Kapstaden med omgivning, besöka vindistrikten, göra massa roliga äventyrsaktiviteter längs Garden Route, och självklart också åka på spännande safari.

Safari i öppen jeep

Safari i öppen jeep

 

Resan är upplagd så att man exempelvis kan resa från Sverige en lördag och komma hem en söndag 2 veckor senare. Ni bestämmer era datum helt själva.

Man flyger till Kapstaden och avslutar resan i Port Elizabeth och tar ett inrikesflyg därifrån tillbaka till Kapstaden el Johannesburg för vidare resa hem till Sverige. Vi bokar tyvärr inga flyg utan det brukar våra kunder ordna på egen hand, vi hjälper till med resten!

För inrikesflyg kan man kika på sidor som:

www.flysaa.com

www.kulula.com

www.flymango.com

Vill man ha hjälp att boka flygbiljetter så samarbetar vi med en resebyrå för detta och sätter er gärna i kontakt med dem.

PROGRAM- FAMILJERESAN

 

KAPSTADEN

Waterfront, Kapstaden

Waterfront, Kapstaden

 

DAG 1:

Ni landar i Kapstaden och blir mötta av våra samarbetspartners och får en transfer direkt till ert boende. Ni bor på mysiga pensionatet Rosedene B&B som ligger i ett lugnt och säkert område vid foten av Taffelberget.

Härifrån är det lätt att utforska allt som denna spännande stad har att erbjuda. 

Här bor ni  4 nätter i en familje-stuga som består av 2 sovrum, samt kök och litet vardagsrum.

 Frukost ingår varje morgon och det finns en liten pool att svalka sig i efter dagens utflykter. 

DAG 2-4:

Under era dagar i Kapstaden kan ni passa på att åka upp på Taffelberget, åka sightseeingbussarna runt staden, besök akvariet, åk på guidad tur till Kaphalvön, besök en kåkstad och mycket mer.

 

VINDISTRIKTEN

cropped-cropped-vindistrikt-utsikt-fixad.jpg

 

DAG 5:  Körsträcka: ca 50km

Idag hämtar ni upp en hyrbil och kör den korta sträckan till ett av Sydafrikas allra mest kända vindistrikt: Stellenbosch.

Eftersom det bara är knappt 1 timmes körning idag, väljer många kunder att köra ner runt kaphalvön och besöka godahoppsudden och pingvinerna längs vägen.

cropped-Pingviner-trio.jpg

Detta är en trevlig utflykt för hela familjen och ni kommer fram till ert boende på vingården Spier**** sen eftermiddag/ tidig kväll.

Ni spenderar 2 nätter i vindistrikten och hotellet som ni ska bo på, är perfekt för barnfamiljer med stora utrymmen, flera pooler att välja mellan och aktiviteter som passar alla. Ni bor i ett familjerum antingen med en bäddsoffa el två enkelsängar för barnen.

spier rum

Spier Hotel, vindistrikten

På hotellområdet/ vingården finns förutom vinprovnings-rum, stort picknick område, samt ett center för olika fåglar som är väl värt ett besök och hotellet erbjuder dessutom guidade Segway turer.  Ca 20-30 min bort med bil hittar man fina badstränder.

DAG 6:

Idag utforskar ni de vackra omgivningarna och på de flesta vingårdarna finns lekplats för barnen och många ställen erbjuder även andra aktiviteter för barn. Stellenbosch stad ligger ca 10 km från ert hotell och här finns ett flertal mysiga butiker och affärer, restauranger m.m att strosa runt i.

TIPS! 

Om ni ska resa under sydafrikanska våren (sep-nov) rekommenderar vi att ni byter bort dagarna i vindistrikten till ett besök i Hermanus istället.

Valsafari i Hermanus

Valsafari i Hermanus

 

Under dessa månader är det nämligen valsäsong och det finns ingen annan plats i världen man har så stor chans att få syn på valar som just i Hermanus. Denna lilla by ligger ca 1.5 timmes resa öster om Kapstaden och vi har ett flertal Guesthouses som vi samarbetar med i detta område. Alternativt kan man köra dit över dagen från ert boende i Stellenbosch.

 

OUDTSHOORN

 

Oudtshoorn

Oudtshoorn är känt för sina strutsar

 

DAG 7:  Körsträcka: ca 400km  (5 timmars körning)

Resan fortsätter österut till Oudtshoorn och idag har ni er längsta körsträcka så se till att ni kommer iväg direkt efter frukost.

Ni kör genom ett halvökenområde som består av ett bergigt och väldigt annorlunda landskap.

På vägen kanske ni väljer att stanna till för lunch i lilla byn Barrydale och på eftermiddagen när ni kommer fram till ert boende, kommer det garanterat vara dags för ett svalkande dopp i poolen eftersom detta område alltid har lite högre temperaturer än Kapstaden och Garden Route.

Ni bor på De Denne Country Guesthouse***+ som ligger strax utanför själva samhället, i anslutning till en strutsfarm.

Här bor ni i lantliga omgivningar och hotellet har en egen restaurang som serverar vällagade rätter i ombonad miljö. På gården finns även en stor pool som säkerligen lockar barnen. 

 

GARDEN ROUTE 

 

Garden Route

Garden Route

 

DAG 8: Körsträcka: ca 75 km, drygt 1-1.5 timmes körning. 

Nästa morgon kan ni utforska Oudtshoorn innan ni fortsätter vidare över bergen till kusten och det som kallas för Garden Route. 

Vi rekommenderar er exempelvis att besöka gårdens egna strutsfarm som ligger på väg ut ur området. Väldigt informativ och intressant guidad tur som brukar uppskattas av hela familjen. 

Om ni är riktigt morgonpigga, kan vi varmt rekommendera att ni bokar in er på en “Meerkat tour” där man har chans att få syn på surikater. (åldersgräns 10 år)

Ett annat populärt stopp är någon av strutsfarmarna i området, eller de berömda kalkstensgrottorna: Cango Caves.

Massa olika djur på Cango Wildlife Ranch

Massa olika djur på Cango Wildlife Ranch

I Oudtshoorn finns också en populär “djurpark” Cango Wildlife Ranch som brukar vara populär hos barnfamiljer. Kör man lite drygt en halvtimme norr om Oudtshoorn, kan man boka in sig på en guidad tur i de berömda kalkstensgrottorna: Cango Caves (Äventyrsturen brukar vara extra kul för barnen)

Från Oudtshoorn har ni bara drygt 1.5 timmes körning till Wilderness och ert nästa stopp på Mont Fleur B&B*** där ni spenderar 3 nätter.

mont fleur

Ni bor i ett familjerum med en dubbelsäng och två extra madrasser för barnen. Det finns en pool på området och det går att promenera till restaurangerna och stranden om man vill. Denise & Lou erbjuder även hemlagade middagar på kvällarna. Detta är ett enklare B&B, som fungerar bra om man vill hålla kostnaderna nere. 

Vill man hellre uppgradera boendet och bo närmare havet, rekommenderar vi att man ber oss kolla om Beach Villa****+ har sitt familjerum ledigt.  

DAG 9 & 10:

Wilderness är en liten by i början av Garden Route och kanske inte lika känd som säg Knysna, men i vårt tycke betydligt mysigare.

Här finns en milslång strand och även om vågorna är höga och strömmarna starka som gör att det inte lämpar sig för massa bad, är den helt underbar att promenera längs.

I Wilderness finns också en trevlig Nationalpark där man kan välja mellan ett flertal vandringsleder varav en går till ett vattenfall där man kan ta sig ett dopp.

Foto: Anders Hammer som reste med oss Dec 2015

I området kryllar det av olika äventyrsaktiviteter som paragliding, kloofing, hästridning m.m och i pyttecentrumet finns ett fåtal, men i många fall riktigt bra restauranger att välja mellan. Vill man dyka med vithaj så kan man göra detta i Mossel Bay som ligger ca 40 min bort med bil och i Mossel Bay finns även fina badstränder.

 

 

STORMS RIVER

 

DAG 11: Körsträcka: ca 145 km, 2 timmars körning 

Resan fortsätter längs Garden Route och idag passerar ni kända områden som Knysna och Plettenberg Bay. 

Strax utanför Plettenberg Bay finns flera trevliga aktiviteter för hela familjen. Besök Monkeyland, Tenikwa, Jukani el Birds of Eden.

tsitsikamma-ocean-views-1.preview

Idag passerar ni dessutom Världens högsta Bungy Jump om det är någon som är modig nog att hoppa!

Ert nästa stopp: Storms River är ett område med massa olika aktiviteter att välja mellan. Svinga er bland trädtopparna på en Canopy Tree top Tour el hyr mountainbikes och cykla i urskogen.

 

I närheten finns också Tsitsikamma National Park med flera fina vandringsleder. Ni bor en natt på At The Woods Guesthouse*** för att bryta av resan så att ni inte har så långt att köra till safarin nästa morgon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

At The Woods Guesthouse

 

KARIEGA GAME RESERVE

 

DAG 12 & 13:  Körsträcka: ca 300km, drygt 3-3.5 timmes körning. 

 

Dags för Safari!

Se till att ni kommer iväg efter frukost så att ni kan maximera er tid på safarin.

Ni checkar in på Kariega kl 14 och sedan är det dags för lunch, följt av sen eftermiddags-safari och middag. Ni bor på Kariega Main Lodge som är väl anpassat för barnfamiljer där ni bor i en egen liten stuga med 2 sovrum och eget vardagsrum och liten altan.

kar001

main lodge kariega game reserve south africa safari luxury (3)

Stora rymliga stugor på safarin

Kariega Game Reserve är ett privat viltreservat ca 1.5 timme öster om Port Elizabeth och en stor fördel med det här området är att det är helt Malariafritt.

 

All safari sker i öppna jeepar och ni har en erfaren guide med er som berättar om djuren och de växter ni får syn på.

Här har ni stor chans att få syn på djur som giraff, elefant, zebra, flera olika antiloparter, fåglar, noshörning, lejon m.m.

Eftersom reservatet är ganska stort, finns det aldrig några garantier för vad man kommer få syn på, men guiden gör sitt bästa för att hitta så många olika djurarter som möjligt under de 4 “safaris el “Game Drives” som det också kallas.

lejon unge ligger ned

 

Under era safaridagar ingår såväl boende, alla måltider samt 2 safaris per dag. (Dryck betalas på plats)

Finns också ett antal andra gratis-aktiviteter som erbjuds under den tiden man inte är ute på safari. Paddla kayak, åk på en båt-tur el vandra på speciella vandringsleder inne i reservatet. Ni kommer inte bli uttråkade!

HEMRESA TILL SVERIGE

DAG 14:

Efter er sista morgonsafari och frukost, är det dags att ta farväl av Kariega och påbörja resan tillbaka till Sverige. Ni kör till Port Elizabeth där ni tar ett inrikesflyg tillbaka till Kapstaden el till Johannesburg och vidare hem till Sverige.  (Detta flyg ingår ej i paketet och ni bör ej boka något inrikesflyg innan kl 13.00).

I detta paket ingår följande:

  • Transfer från flygplatsen till ert boende i Kapstaden
  • 4 nätters boende i ett familjerum på Rosedene B&B****, inkl frukost, Kapstaden
  • 2 nätters boende på Spier Hotel**** inkl frukost, Stellenbosch. 
  • 1 natts boende på De Denne Country Guesthouse***+ inkl frukost, Oudtshoorn
  • 3 nätters boende på Mont Fleur B&B*** inkl frukost, Wilderness
  • 1 natts boende på At The Woods Guesthouse*** inkl frukost, Storms River Village
  • 2 nätters safaripaket på Kariega Private Game Reserve inkl boende, måltider och 2 safaris per dag, Kariega
  • Välkomstpaket hemskickat innan avresa med kartor och tips på aktiviteter och annan nyttig information.
  • 24-timmars svensktalande jourtelefon på plats i Sydafrika.

PRIS: Från ZAR 68 800.00 för hela familjen ( Ca 46000 kr enligt gällande valutakurs jan 2020)

 

Utöver boende-paketet, tillkommer kostnader för hyrbil och dessa priser varierar från dag till dag men man brukar få räkna på ca 500-700kr per dag för en lite större bil med plats för 4 personer samt bagage. I dagsläget kostar bensinen i Sydafrika ca 10.50kr/ litern.

Vi rekommenderar en Toyota Avanza el liknande i storlek för att få tillräckligt stort bagage. 

Hyrbil kan man enkelt boka på egen hand via vår länk hos Avis HÄR

Detta paket är självklart bara ett förslag och vill man lägga till dagar el ändra rutten så är det bara att säga till så ger vi er fler förslag och justerar priserna.

Detta paket fungerar självklart alldeles utmärk även för familjer med äldre barn, el ett par som vill köra samma rutt.

VÄLKOMNA!