Resor till Sydafrika

Populära områden att resa till i Sydafrika

Resor till Sydafrika- Sydafrika är ett spännande land dit många svenskar reser under den svenska vintern. Men vilka områden ska man besöka? Vilka slags aktiviteter erbjuds?

På den här sidan sammanfattar vi de populäraste turistområdena i Sydafrika och tipsar om hur resor till Sydafrika kan se ut.

Sydafrika är ett fantastiskt land att resa runt i på egen hand. Vägarna är av mycket hög kvalitet och det är lätt att hitta.

Många väljer att göra en rundresa och på så vis dela upp resan med stopp på flera platser. Vårt tips är att man försöker övernatta minst två nätter på varje ställe då en natt blir väldigt krävande i längden och man spenderar på tok för mycket tid i bilen.

Ibland är dock avstånden så pass långa att man väljer att bryta av resan med en övernattning.

De flesta av våra kunder väljer att inkludera ett besök i  Kapstaden som ligger i sydväst och är en av Sydafrikas tre huvudstäder.

Johannesburg som är Sydafrikas största stad, är ingen huvudstad och heller ingen stor turist-stad, utan här har de flesta stora företag och banker sina kontor.

Tyvärr har Johannesburg tidigare haft problem med kriminalitet och fått ganska dåligt rykte om sig, men idag finns det många spännande och intressanta turist-attraktioner även i Johannesburg och vi rekommenderar alla att lägga en eller två nätter i denna vibrerande stad. 

Ofta är det lite billigare att flyga till Johannesburg så många väljer att starta sin resa här och vill man åka till Krugerparken, Pilanesberg, Madikwe el något av de andra områdena i norr, kör el flyger man från Johannesburg.

www.tablemountain.net

Kapstaden har ett medelhavsklimat med torra, varma somrar och blöta, milda vintrar. Bästa tiden att besöka Kapstaden om man vill ha varmt och soligt väder är mellan oktober-april.

Det många kanske förvånas över, är att det ofta blåser mycket i Kapstaden och det beror på starka sommar-vindar som drar in från sydost.

En annan sak man ska ha i åtanke, är vatten temperaturen på atlantsidan. Iskallt!

Om man ska göra en rundresa på säg två veckor, rekommenderar vi att man spenderar minst 3 nätter i Kapstaden.

Men många väljer även att ha Kapstaden som bas hela semestern och göra olika dagsutflykter därifrån. Finns hur mycket som helst att göra inom två timmars radie från staden!

Sydafrika har många bra restauranger

Ca en timme utanför Kapstaden hittar man vindistrikten och här är det ofta t om lite varmare än inne i stan. Kända orter som många besöker är Stellenbosch, Franschhoek och Paarl. Men även områden lite längre inåt landet, som Robertson, är också populära.

Det äldsta vinproducerande området heter Constantia och ligger strax söder om Kapstaden på väg ner mot Kaphalvön.

Finns flera hundra vingårdar att välja mellan och även om man inte personligen dricker el gillar vin, så är omgivningarna och landskapet i sig värt ett besök och många av landets bästa restauranger hittar man på vingårdarna.

Är flera företag som erbjuder guidade dagsutflykter men mysigast är ändå att övernatta i området.

Kaphalvön är ett mycket populärt område för dagsutflykter och då gör man oftast ett besök i Naturreservatet längst ner i söder där Afrikas sydvästligaste udde: Godahoppsudden ligger.

Afrikas sydvästligaste udde

Förutom denna kända geografiska plats, kan området även skryta med att ha en helt fantastisk flora: Fynbos, som inte finns någon annanstans i världen. Landskapet man kör igenom är slående vackert med branta bergsklippor och det blå vattnet i Atlanten!

Längs False Bay-kusten kör man igenom flera mindre samhällen och många gör ett stopp i Simon´s Town där man kan se en koloni med Åsnepingviner el glasögon-pingviner som de också kallas.

Ett annat populärt stopp är lilla fiskebyn Kalk Bay, som har många mysiga caféer, gallerier, butiker och restauranger.

Från Kapstaden väljer de flesta att fortsätta sin resa österut, antingen genom att köra längs den stora motorvägen N2, eller inåt landet längs R62, världens längsta vinrutt.

Är det valsäsong (Juli-Nov) gör många även en avstickare till lilla staden Hermanus, ca 2 timmar sydost om Kapstaden.

Här har man chansen att få syn på “Southern Right Whale” el Sydkapare som den kallas på svenska och dessa jättar ser man ofta direkt från stranden. Spendera gärna två nätter i detta område då man förutom att se valar, även kan dyka med vithaj, besöka vingårdar och spela på en av Sydafrikas bästa golfbanor, Arabella.

Brenton on the Sea, Garden Route

Fortsätter man några timmar österut (ca 400 km från Kapstaden), kommer man så småningom fram till ett område som kallas för Garden Route.

Detta är en 400km lång sträcka längs kusten som får lite mer nederbörd än de andra delarna av Västra Kapprovinsen, och detta gör att hela området är lite grönare och dessutom finns mycket av Sydafrikas gamla urskog här.

Garden Route har förutom vackert landskap och jättefina stränder, en hel del aktiviteter för den äventyrslystna. Här kan man hoppa världens högsta Bungy, vandra, paddla kanot, absaila, rida på hästar, åka på dags safari, surfa och mycket mer.

Många åker längs Garden Route med hopp om sol och bad, och även om det finns helt otroligt vackra stränder, är strömmarna ofta jättestarka så man får passa sig lite. Temperaturen i vattnet är varmare än i Atlanten men det är sällan som den kryper över 20 grader så vårt tips är att boka pensionat och B&B med pool 🙂

Populära orter som folk stannar till vid, är bl a Wilderness, Knysna, Plettenberg Bay och Storms River. Vi brukar rekommendera att man spenderar minst 4 nätter längs denna sträcka för att hinna se och göra så mycket som möjligt.

Kör man bara längs motorvägen så missar man mycket av den vackra naturen så man ska absolut se till att svänga av och utforska området ordentligt.

The Knysna Heads

När man kört till slutet av Garden Route, kommer man till en stad som heter Port Elizabeth. Själva staden har inte så jättemycket att skryta med i turistväg, förutom fina badstränder och helt ok golf men de flesta väljer att flyga in el ut från Port Elizabeth för att slippa köra samma sträcka fram och tillbaka till Kapstaden.

Norr om Port Elizabeth finns det Malariafri Safari och här kan man antingen besöka Addo National Park, som är känt för sitt stora antal Elefanter, eller besöka något av det stora antal Safari Lodger och privata viltreservat som finns i området.

Perfekt att göra sin safari här om man inte vill resa norrut till Pilanesberg, Madikwe el Krugerparken.

De flesta drömmer nog om att få åka på safari och två nätter på ett Lodge brukar räcka om man bara har några veckor i landet.

Ofta är boendet lyxigt och i priset ingår vanligtvis alla måltider, samt två safari aktiviteter eller “game drives”. Även om Safari kan bli en ganska dyr historia ( ca 2000 kr per person och natt och uppåt) , så är det verkligen ett minne för livet!

Under två hela dagar hinner man se mycket!

Vill man bara ha Safari över dagen så finns det några alternativ ett par timmar öster om Kapstaden och även ett par mindre reservat längs Garden Route.

Har man gott om tid för sin resa, brukar vi även rekommendera att man besöker de östra delarna av Sydafrika.

Ta ett inrikesflyg till Durban ock bila norrut längs kusten med stopp i St Lucia, vidare genom lilla kungadömet Swaziland, mot Kruger området och avsluta i Johannesburg.

Många kör rutten omvänd med start i Johannesburg och avslut i Kapstaden med inrikesflyg mellan Durban och Port Elizabeth. För detta rekommenderar vi att man har ca 3 veckor på sig. Gillar man vandringar så får man inte missa Drakensbergen som ligger ett par timmar nordväst om Durban. Magiskt!

I Durban är klimatet helt annorlunda mot resten av Sydafrika med mer tropisk värme och högre luftfuktighet. Här finns otroligt fina badstränder och temp i vattnet är betydligt behagligare än i Kapstaden området och Garden Route. Men även här är det ganska strömt och höga vågor så man ska vara försiktig när man badar. 

Ca 3 timmar norr om Durban finner man lilla semesterbyn St Lucia som är en perfekt bas för säg 3 nätter. St Lucia är omgivet av flera naturreservat och här kan man åka på en båttur och se flodhästar och krokodiler.

Flodhästar är en vanlig syn i St Lucia

För Safari tar man sig till Hluhluwe/Imfolozi parken som ligger ca 1 timme bort och är man i St Lucia mellan Nov-Feb, får man inte missa att åka på ett nattäventyr och hoppas få syn på havssköldpaddor. Häftigt!.

I Cape Vidal ca 45 min från St Lucia, finns jättefina snorkling ställen.

Swaziland är ett pytte-kungadöme som de flesta väljer att övernatta i för att bryta av resan (blir lite väl långt att köra mellan säg St Lucia och krugerparken om man vill hinna stanna längs vägen).

Swaziland är ett mycket fattigt land och det känns genast mycket mer som afrika när man kör omkring. Landskapet i norr är vackert och böljande.

När man kommer ut på andra sidan av Swaziland i norr, så är det en kort körsträcka till Krugerparken. När man ändå är i området, rekommenderar vi att man tar sig tid att köra till Blyde River Canyon och det som kallas för Panorama rutten. Vackra utsiktsplatser!

 

Ska man inte bo på lodge utan köra runt i krugerparken på egen hand så kan man gott och väl spendera 3-4 dagar i området. Beroende på vart man är i Krugerparken så tar det ca 4-6 timmar att köra till Johanneburg.

Detta är som sagt en kort summering över vilka områden de flesta svenska turister väljer att besöka, men självklart finns det massa andra ställen också värda ett besök.

 Kontakta oss så hjälper vi er planera en rutt som passar er och era intressen 🙂

För mer information om vår populäraste resa: STORA SYDAFRIKARESAN som täcker stora delar av det som vi nämnt ovan så klickar ni HÄR.